Special Aircraft Service

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: Is it possible to get more FPS with this system?  (Read 1170 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

FedeM1974

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 57
Is it possible to get more FPS with this system?
« on: July 22, 2020, 05:39:23 PM »

Hi,

I’m trying to get more FPS but no luck so far. Using UltraPack Mod Only. (Getting same FPS with Vanilla). Average 74FPS.

The Black Death Track Avg:73.


That´s my system:

Windows 10 Pro 64 Bits
iIntel Core i3 - 8100 CPU@3.360hz (4 (CPUS)
8GB Ram
Geforce GTX 1650 OC
4GB GDDR5 128bit


Resolition 1920*1080, 75hz

Any help apreciated.

Nvidia Setting. Attached file. Using Default one so far. Sorry it´s in Spanish... :(. Native language.

Many tks for the time and help





Logged

Colby

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 5
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #1 on: July 22, 2020, 09:09:37 PM »

If I wanted to know that, I would install msi afterburner and I would activate the monitoring feature it comes with. I would enable FPS, RAM usage, CPU usage, GPU and VRAM consumption. that way it would be very easy to say which part of your computer is limiting your game(any game, IL2 included).
For example:
If you have all that turned on, you would open up your game and all that data would be displayed on the screen as if it were Fraps.
With the game running and the data on the screen:
if the RAM consumption is next to 100% of your actual physical RAM(8GB in your case), it would be safe to say you need more RAM. Your computer in this case is using virtual memory for sure, so it is using the hard drive as RAM, you can get more FPSs if you have more physical RAM since it won't waste CPU cycles to fetch data from and to the Hard drive.

If your CPU is at 100% and your RAM is below lets say 75%, then your CPU is limiting the  FPSs.

If you suffer from stutterings, check your RAM consumption, if its near 100% and you have stuttering, you need more RAM.

That said, 75 FPS is a very good number if it is stable and it does not deviate from that constantly.

I don't know how many FPS you should be having if you had the best/optimal rig, sadly. I have less than an hour of gameplay time
Logged

vpmedia

  • Modder
  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 6652
  • www.vpmedia.hu/il2
    • VPMEDIA SKINS
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #2 on: July 22, 2020, 11:58:33 PM »

if you got vsync on your max fps is limited to your monitors refresh rate (75hz)

imho getting 73 avg fps in the black death track means that your setup is ok, no major change is required

i got a 60hz monitor and my avg fps in that track is around 54 and I'm ok with that

any stuttering you experience is due to the game engine being old and not so well optimized

we can look at your conf.ini if you post it, maybe theres some room for improvement there

in my experience in the nvidia control panel the only thing that can really impact my fps is the antialiasing transparency, if youre using supersampling 8x try multisampling and off

an other different thing that matters is the general state of your pc, so its important to get rid of any spyware/virus/rootkit

Flanker27

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 424
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #3 on: July 23, 2020, 05:44:59 AM »

your biggest bottleneck i would say is your CPU and RAM, win ten needs about 4gb of RAM to run smoothly so that only gives you about 4 to play with and a lower grade CPU cant perform as much operations as a higher one
Logged

FedeM1974

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 57
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #4 on: July 23, 2020, 06:30:30 AM »

if you got vsync on your max fps is limited to your monitors refresh rate (75hz)



Hi vpmedia,

Tks for the answer.
Here it´s my conf.ini. I don´t have any sputtering or smthg like on Black Death.
Vsync is at use the Conff of the 3d Application.
Transparency off.

Code: [Select]
[il2]
title=Il2-Sturmovik 1946
hotkeys=HotKey game

[window]
width=1920
height=1080
ColourBits=32
DepthBits=24
StencilBits=8
ChangeScreenRes=1
FullScreen=1
DrawIfNotFocused=0
EnableResize=0
EnableClose=1
SaveAspect=0
Use3Renders=0
WideScreenFoV=1

[GLPROVIDER]
GL=Opengl32.dll

[GLPROVIDERS]
Open GL=Opengl32.dll
DirectX=dx8wrap.dll

[NET]
speed=25000
routeChannels=0
serverChannels=31
localPort=21000
remotePort=21000
SkinDownload=1
serverName=No Name
serverDescription=
remoteHost=
localHost=
socksHost=
checkServerTimeSpeed=1
checkClientTimeSpeed=0
disableNetStatStatistics=0
showPilotNumber=1
showPilotPing=1
showPilotName=1
showPilotScore=1
showTeamScore=0
cumulativeTeamScore=0
showPilotArmy=1
showPilotACDesignation=1
showPilotACType=1
filterUserNames=0
reflyKIADelay=0
maxAllowedKIA=-1
reflyKIADelayMultiplier=0.0
reflyDisabled=0
allowMorseAsText=1
allowCustomSounds=1

[MaxLag]
farMaxLagTime=10.0
nearMaxLagTime=2.0
cheaterWarningDelay=5.0
cheaterWarningNum=-1

[chat]
region=(dx=0.6925,dy=0.071666665,x=0.0,y=0.0)

[game]
Arcade=0
HighGore=0
mapPadX=0.66875
mapPadY=-0.047222223
viewSet=35
Intro=0
NoSubTitles=0
SubTitlesLines=3
NoChatter=0
NoHudLog=0
NoLensFlare=0
iconTypes=3
eventlog=eventlog.lst
eventlogkeep=0
3dgunners=1
ScreenshotType=1
RecordingIndicator=0
MapAlpha=0.99
SaveTrk=1
SkipParatrooperViews=0
NoMissionInfoHud=0
noKillInfoHud=0
BlockMorseChat=0
SmallMapWPLabels=1
ShowMorseAsText=0
IconUnits=0
lowInfoHud=1
mapPadMode=1
mapZoomMode=0
mapWheelMode=1


[HotKey game]
PrintScreen=ScreenShot
P=pause
Pause=pause

[HotKey gui]
Escape=activate

[HookViewFly Config]
timeFirstStep=2.0
deltaZ=10.0

[HookView]
MouseLeft=Len

[HookView Config]
AzimutSpeed=0.1
TangageSpeed=0.1
LenSpeed=1.0
MinLen=1.0
DefaultLen=20.0
MaxLen=3000.0
Speed=6
LeanF=0.2
LeanS=0.2
Raise=0.089999996
RubberBand=0.04

[HotKey builder]
MouseLeft=objectMove
MouseRight=popupmenu
Enter=freeView
Shift MouseLeft=worldZoom
Alt MouseLeft=select+
Alt MouseRight=select-
Alt Ctrl=unselect
PageDown=change+
PageUp=change-
End=change++
Home=change--
Ctrl MouseLeft=insert+
Insert=insert+
NumPad-0=insert+
F=fill
Ctrl MouseRight=delete+
NumPad.=delete+
Delete=delete+
Backspace=cursor
Tab=cursor
F10=land
F11=onLand
NumPad-=normalLand
NumPad+=toLand
NumPad-5=resetAngles
NumPad-8=resetTangage90
NumPad-7=stepAzimut-5
NumPad-4=stepAzimut-15
NumPad-1=stepAzimut-30
NumPad-9=stepAzimut5
NumPad-6=stepAzimut15
NumPad-3=stepAzimut30

[MouseXYZ]
F1=SpeedSlow
F2=SpeedNormal
F3=SpeedFast
MouseRight=XYmove
F4 MouseRight=Zmove
MouseMiddle=Amove
F5 MouseRight=Amove
F6 MouseRight=Tmove
F7 MouseRight=Kmove

[MouseXYZ Config]
RealTime=1

[HotKey Console]
Shift Tab=Activate
[Console]
HISTORY=1024
HISTORYCMD=1024
LOAD=console.cmd
SAVE=console.cmd
LOG=0
LOGTIME=0
LOGFILE=log.lst
LOGKEEP=0
LOGDEBUG=0

[sound]
SoundUse=1
SoundEngine=1
Speakers=0
Placement=0
SoundFlags.reversestereo=0
RadioFlags.Enabled=1
RadioEngine=2
MusicVolume=0
ObjectVolume=14
MusState.takeoff=1
MusState.inflight=1
MusState.crash=1
MusFlags.play=0
MasterVolume=10
Attenuation=7
SoundMode=1
SamplingRate=2
NumChannels=3
SoundExt.occlusions=0
SoundFlags.hardware=1
SoundFlags.streams=1
SoundFlags.duplex=1
SoundExt.acoustics=0
SoundExt.volumefx=0
SoundFlags.voicemgr=0
SoundFlags.static=1
VoiceVolume=13
Channels=2
SoundExt.extrender=0
SoundFlags.bugscorrect=0
SoundSetupId=8
ActivationLevel=0.02
Preemphasis=0.85
RadioLatency=0.5
AGC=1
PTTMode=1
SoundFlags.UseRadioChatter=0
SoundFlags.AutoActivation=0
RadioFlags.PTTMode=0
RadioFlags.PlayClicks=0
ActLevel=0
MicLevel=0
SoundFlags.forceEAX1=0

[rts]
;ProcessAffinityMask=1
mouseUse=2
joyUse=1
trackIRUse=1
DisableIME=0
locale=
UseSmartAxis=0
JoyProfile=0

[rts_mouse]
SensitivityX=1.0
SensitivityY=1.0
Invert=0
SensitivityZ=1.0

[rts_joystick]
X=0 1 4 9 16 25 36 49 64 81 100 0
Y=0 1 4 9 16 25 36 49 64 81 100 0
Z=0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
RZ=0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 0
FF=1
U=0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 0
V=0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 0
1X=0 13 21 38 39 53 65 77 88 96 100 0 0
1Y=0 22 28 37 45 54 65 77 88 97 100 0 0
1RZ=0 35 41 48 56 67 76 82 89 95 100 0 0
1U=0 13 21 28 39 53 65 77 88 96 100 0 0
1V=0 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 0 0

[Render_DirectX]
TexQual=3
TexMipFilter=3
TexCompress=0
TexFlags.UseDither=0
TexFlags.UseAlpha=0
TexFlags.UseIndex=0
TexFlags.PolygonStipple=0
TexFlags.UseClampedSprites=0
TexFlags.DrawLandByTriangles=1
TexFlags.UseVertexArrays=1
TexFlags.DisableAPIExtensions=0
TexFlags.ARBMultitextureExt=1
TexFlags.TexEnvCombineExt=1
TexFlags.SecondaryColorExt=1
TexFlags.VertexArrayExt=1
TexFlags.ClipHintExt=0
TexFlags.UsePaletteExt=0
TexFlags.TexAnisotropicExt=1
TexFlags.TexCompressARBExt=1

TexFlags.TexEnvCombine4NV=0
TexFlags.TexEnvCombineDot3=1
TexFlags.DepthClampNV=0
TexFlags.SeparateSpecular=1
TexFlags.TextureShaderNV=0

HardwareShaders=1

Shadows=2
Specular=2
SpecularLight=2
DiffuseLight=2
DynamicalLights=1
MeshDetail=2
VisibilityDistance=3

Sky=2
Forest=3
LandShading=3
LandDetails=2

LandGeom=3
TexLarge=1
TexLandQual=3
TexLandLarge=1

VideoSetupId=17
Water=2
Effects=1
ForceShaders1x=0
PolygonOffsetFactor=-0.15
PolygonOffsetUnits=-3.0

[Render_OpenGL]
TexQual=3
TexMipFilter=3
TexCompress=2
TexFlags.UseDither=1
TexFlags.UseAlpha=0
TexFlags.UseIndex=0
TexFlags.PolygonStipple=1
TexFlags.UseClampedSprites=0
TexFlags.DrawLandByTriangles=1
TexFlags.UseVertexArrays=1
TexFlags.DisableAPIExtensions=0
TexFlags.ARBMultitextureExt=1
TexFlags.TexEnvCombineExt=1
TexFlags.SecondaryColorExt=1
TexFlags.VertexArrayExt=1
TexFlags.ClipHintExt=0
TexFlags.UsePaletteExt=0
TexFlags.TexAnisotropicExt=1
TexFlags.TexCompressARBExt=1

TexFlags.TexEnvCombine4NV=1
TexFlags.TexEnvCombineDot3=1
TexFlags.DepthClampNV=1
TexFlags.SeparateSpecular=1
TexFlags.TextureShaderNV=1

HardwareShaders=0

Shadows=2
Specular=2
SpecularLight=2
DiffuseLight=2
DynamicalLights=1
MeshDetail=2
VisibilityDistance=3

Sky=2
Forest=2
LandShading=3
LandDetails=2

LandGeom=2
TexLarge=1
TexLandQual=3
TexLandLarge=1

VideoSetupId=17
Water=2
Effects=1
ForceShaders1x=0
PolygonOffsetFactor=-0.15
PolygonOffsetUnits=-3.0

[DGen]
HistoricalRanks=1
CampaignLength=Medium
[Mods]
Stabs4All=0
NewTrackIR=0
AutoNtrk=0
Darkness=9
Diffuse=9
EventLogFlushTimeout=1000
LogFlushTimeout=1000
UPCockpitInertiaEnabled=0
UPCockpitInertiaValue=0.075
UPGunnerInertiaEnabled=0
UPGunnerInertiaValue=0.01
UPFollowInertiaEnabled=1
UPFollowInertiaPositionValue=0.01
UPFollowInertiaAngleValue=0.01
UPExternalIntertiaEnabled=1
UPExternalIntertiaValue=0.075
UPExternalTrackIREnabled=0
UPGameMenuStatusBar=1
UPGameMenuShowFPS=0
InstantLog=2
HighSpeedNet=0
AddDefaultCountryNone=0
useNetLogin=0
netLogin=
useNetLoginUser=0
netLoginUser=
useNetCallsign=0
netCallsign=
SkinDownloadNotifications=1
[QMB]
PlaneList=0

Tks!


Logged

FedeM1974

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 57
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #5 on: July 23, 2020, 06:34:51 AM »

If I wanted to know that, I would install msi afterburner and I would activate the monitoring feature it comes with. I would enable FPS, RAM usage, CPU usage, GPU and VRAM consumption. that way it would be very easy to say which part of your computer is limiting your game(any game, IL2 included).
For example:


Tks Colby.

I never use that program....i read a little and you need Riva Tuner also to view all the info you said?

Tks!
Logged

FedeM1974

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 57
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #6 on: July 23, 2020, 06:35:43 AM »

your biggest bottleneck i would say is your CPU and RAM, win ten needs about 4gb of RAM to run smoothly so that only gives you about 4 to play with and a lower grade CPU cant perform as much operations as a higher one

Thanks Flanker!
Logged

FedeM1974

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 57
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #7 on: July 23, 2020, 06:47:55 AM »

if you got vsync on your max fps is limited to your monitors refresh rate (75hz)



I just deactivated VSync and now I´m at avg 166 on The Black Death. Tks!! No maybe try to make it look smoother :). Suggestions?

Tks!
Logged

vpmedia

  • Modder
  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 6652
  • www.vpmedia.hu/il2
    • VPMEDIA SKINS
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #8 on: July 23, 2020, 11:11:36 AM »

If you dont have a high refresh rate monitor then you should have vsync on, because you get screen tearing

"Screen tearing is a visual artifact in video display where a display device shows information from multiple frames in a single screen draw. The artifact occurs when the video feed to the device is not in sync with the display's refresh rate."

Your conf.ini is wrong in the OpenGL section you have hardwareshaders turned off

this is what I'd recommend for better visuals

Code: [Select]
[Render_OpenGL]
TexQual=3
TexMipFilter=3
TexCompress=0
TexFlags.UseDither=1
TexFlags.UseAlpha=0
TexFlags.UseIndex=0
TexFlags.PolygonStipple=1
TexFlags.UseClampedSprites=0
TexFlags.DrawLandByTriangles=1
TexFlags.UseVertexArrays=1
TexFlags.DisableAPIExtensions=0
TexFlags.ARBMultitextureExt=1
TexFlags.TexEnvCombineExt=1
TexFlags.SecondaryColorExt=1
TexFlags.VertexArrayExt=1
TexFlags.ClipHintExt=0
TexFlags.UsePaletteExt=0
TexFlags.TexAnisotropicExt=1
TexFlags.TexCompressARBExt=0

TexFlags.TexEnvCombine4NV=1
TexFlags.TexEnvCombineDot3=1
TexFlags.DepthClampNV=1
TexFlags.SeparateSpecular=1
TexFlags.TextureShaderNV=1

HardwareShaders=1

Shadows=2
Specular=2
SpecularLight=2
DiffuseLight=2
DynamicalLights=1
MeshDetail=2
VisibilityDistance=3

Sky=2
Forest=3
LandShading=3
LandDetails=2

LandGeom=3
TexLarge=1
TexLandQual=3
TexLandLarge=1

VideoSetupId=17
Water=3
Effects=1
ForceShaders1x=0
PolygonOffsetFactor=-0.15
PolygonOffsetUnits=-3.0

vpmedia

  • Modder
  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 6652
  • www.vpmedia.hu/il2
    • VPMEDIA SKINS
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #9 on: July 23, 2020, 11:20:35 AM »

Btw antialiasing transparency: multisampling or supersampling 4x/8x will smooth out the edges of rivers in the distance (most noticeable effect) and you'll get a nicer/clearer picture, so if your system can take it dont turn it off.
I'd try do a Black Death track fps test with different antialiasing transparency settings and make a decision based on the results.

The other important thing you also need to know about this game that its performance mainly depends on the single core performance of your processor.
For 1080p your graphics card is quite adequate, if you want to upgrade in the future go for a faster processor.

SAS~Ghost129er

  • SAS Team
  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 1759
  • SAS Certified Nuisance
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #10 on: July 23, 2020, 01:22:43 PM »

I just deactivated VSync and now I´m at avg 166 on The Black Death. Tks!! No maybe try to make it look smoother :). Suggestions?

Why would you want more FPS? I mean if you have a 144hz Monitor, then maybe, I would somewhat understand, but this isn't CS:GO that you go for FPS/Tick based MLG headshots.. Just curious.. :-X We suffer from FPS drops on Multiplayer at highly populated cities with a metric fuck ton of AI, but then there, we wish we had more FPS since I drop to 30 or so...
Logged

FedeM1974

  • member
  • Offline Offline
  • Posts: 57
Re: Is it possible to get more FPS with this system?
« Reply #11 on: July 23, 2020, 04:27:40 PM »

If you dont have a high refresh rate monitor then you should have vsync on, because you get screen tearing

No full quotes PLEASE !!!


Tks buddy

So. At 75hz I should activate Vsync or let it on use of 3D aplication conf.

I will copy your conf.ini

Tks!
Logged
Pages: [1] 2   Go Up
 

Page created in 0.054 seconds with 25 queries.